۲۱ فروردین در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۱ فروردین برابر ۹ آوریل را ورق میزنیم.
***
فرانسیس بیکن
۹ آوریل ۱۶۲۶ میلادی برابر با ۲۱ فروردین ۱۰۰۵ خورشیدی، فرانسیس بیکن، فیلسوف، سیاستمدار، دانشمند، حقوقدان و نویسنده انگلیسی درگذشت. بیکن را بهدلیل تاثیرش در ترویج روش پژوهشهای علمی به یاد میآورند. او هدف تحقیق علمی را کاربرد عملی درک طبیعت برای بهبود وضعیت انسان میدانست. بیکن معتقد بود که دانشمندان باید روی انواع خاصی از موقعیتهای آزمایشی قابل تکرار تمرکز کنند. او این موقعیتها را «نمونههای برتر» نامید. بیکن میگفت که پساز جدولبندی چنین پدیدههایی، محقق باید برای صعود تدریجی به قوانین جامعتر تلاش کند و با بالا رفتن از هرم قوانین، اطمینان بیشتر و بیشتری کسب کند و هر قانونی که به آن میرسد باید او را به انواع آزمایشهای جدید سوق دهد، یعنی به انواع آزمایشهایی فراتر از آنچه که به کشف آن قانون منجر شده است. از اینرو، بیکن را از بنیانگذاران انقلاب علمی و پدر تجربهگرائی میدانند.
فردریش آگوست یوهانس لوفلر
۹ آوریل ۱۹۱۵ میلادی برابر با ۲۱ فروردین ۱۲۹۴ خورشیدی، فردریش آگوست یوهانس لوفلر، باکتریشناس آلمانی که ارگانیسمی را که باعث دیفتری میشود کشف کرد درگذشت. سال ۱۸۸۴ اولینبار فیزیولوژیست آلمانی تئودور کلبس در گلوی بیماران مبتلا به دیفتری باکتری کورینه باکتریوم دیفتری را مشاهده کرد و از اینرو، این ارگانیسم با نام باسیل کلبس-لوفلر شناخته میشود که نوعی باسیل گرم مثبت است و میتواند روی غشاهای مخاطی دستگاه تنفس فوقانی و در زخمهای پوستی رشد کند. جداسازی و کشت خالص این باسیل بخشی از مشکلات فنی بزرگ شناخت این ارگانیسم بهشمار میرفت. ازاینرو، لوفلر نیاز به ساخت یک سرم متوسط و غلیظ جدید را ضروری دانست، زیرا ژلاتین معمولی مورد استفاده رابرت کخ برای جداسازی میکروبها، درمورد عامل بیماریزای دیفتری به دمای بسیار پایین نیاز داشت. بهاینترتیب، او سرم لوفلر را ایجاد کرد که سرم خون منعقدشدهای است که برای تشخیص باکتری استفاده میشود.
سِر پاتریک منسون
۹ آوریل ۱۹۲۲ میلادی برابر با ۲۱ فروردین ۱۳۰۱ خورشیدی، پاتریک منسون، پزشک و انگلشناس اسکاتلندی که او را «پدر طب گرمسیری» مینامند درگذشت. او اولین کسی بود که حشرهای را برای انتشار عفونت شناسایی کرد. زمانیکه در آموی در چین کار میکرد، مرحله رشد کرم فیلاریا را در بافت پشههای خونمکنده پیدا کرد. این کرم انگل با انتقال به بافتهای بدن انسان باعث بیماری انگلی فیلاریازیس میشود. منسون سال ۱۸۸۳ به هنگکنگ نقل مکان کرد و در آنجا یک دانشکده پزشکی تأسیس کرد. سال ۱۸۸۶ او با همکاری یک مزرعه لبنی، شیر گاو بدون آلودگی تولید کرد. او همچنین درباره بیماری خواب و بریبری (بیماری ناشیاز فقر ویتامین ب۱) تحقیق و به معرفی واکسیناسیون به چینیها کمک کرد.
هوارد ای. راسک
۹ آوریل ۱۹۰۱ میلادی برابر با ۲۱ فروردین ۱۲۸۰ خورشیدی، هوارد ای. راسک، پزشک آمریکایی که علم پزشکی توانبخشی را پایهگذاری کرد بهدنیا آمد. توانبخشی که همچنین باعنوان طب فیزیکی و فیزیوتراپی هم شناخته میشود) با تلاشهای راسک برای بازپروری سربازان مجروح در طول و بعد از جنگ جهانی دوم تأسیس شد. او خدمات توانبخشی را در نیروی هوایی برای مجروحان در حال بازگشت از جنگ راهاندازی کرد. این برنامه در ۲۱۵ بیمارستان و ۱۲ مرکز توانبخشی اجرا شد. اکنون این خدمات تخصصی پزشکی با هدف توانبخشی افراد ناتوان از مشکلات مختلف مانند شکستگی، سوختگی، سل، کمر درد حاد، سکته مغزی، ضایعات عصبی و نخاعی، دیابت، نقایص مادرزادی و اختلالات بینایی و گفتاری ارائه میشود.
انتهای پیام/